AWHALENESS – Irma Schiffers

Afbeelding Geplaatst op Geupdate op

Awhaleness  Awhaleness, awareness (klik op de foto voor de vergroting)

Olieverf op linnen, 40 x 50 cm

Een heftig schilderij, maar ik ´moest´ het vanavond ineens maken. De walvissen spreken ´boekdelen´ momenteel. Deze week werden er ook weer twee gespot vanaf de Texelse stranden, zo las ik deze week in de krant. Het is geen incident meer dat ze verdwalen of aanspoelen, dood of levend.  Dit beeld is waarschijnlijk een serieuze waarschuwing voor een kentering die er snel moet komen.  Zo voelde het ook voor mij;  het is vrij snel geschilderd.    Rechtsboven in de lucht zie ik de vorm van een (ontvangende open) hand en het bord dat de walvis laat zien met ´gevaarlijke kruising´ is overduidelijk een waarschuwingsbord. Wat sterk symbolisch benadrukt wordt is de vreemde houding van het dier, hij wringt zich letterlijk en figuurlijk in alle bochten om aandacht  te vragen.

Vrolijk is anders, maar het moest blijkbaar op het doek komen. De walvis draagt de geschiedenis van moeder aarde mee. Walvissen vragen ons te luisteren naar de verhalen van ons verleden en compassie te voelen voor de natuur en levende wezens. Ik heb het gevoel dat ze nu dringend onze aandacht vragen; en zoals we weten: het zijn zeer intelligente wezens, net als de dolfijnen en ook vriendelijk van aard.  Bij deze dus de walvis aan het woord….  Hoop dat het volgende schilderij wat vrolijker is!

UPDATE 20 januari 2014:  Deze dringende waarschuwing heeft, zo weet ik nu, te maken met de enorme ramp die door Fukushima is veroorzaakt. Het wordt met de dag erger en ik heb dan ook een wereldwijde petitie geopend:

 

Zie al onze werken met betrekking tot de ´walvisachtigen´ hier:

Reageren mag hier:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s