N´ÉTEINS PAS LA FLAMME QUE TU PORTES – Irma Schiffers

Afbeelding Geplaatst op Geupdate op

N´ éteins  pas la flamme que tu portes  N´éteins pas la flamme que tu portes – Doof niet de vlam die je meedraagt in je hart

Acryl op doek  40 x 40 cm

Dit is een zeer intuìtief en een wat vreemd schilderij. Vertoont veel overeenkomsten met The Fool of De Dwaas uit het Rider Waite Tarotdeck.  Ik had geen idee waar het naar toe ging. Cirque du soleil, dat kwam in me op tijdens het schilderen. Ik zie er ijs en sneeuw in. Een ijslandschap.

De titel is een zin uit de prachtige song ´I believe in you´ van Il Divo en Celine Dion, mijn favoriete CD met een pakkende en treffende tekst, zeker in deze tijd.

Een kaars en daarin verscheen een navel, een buik. Toch een mens… Maar de buik/kaars is ook een hart-vorm. Man of vrouw, geen idee, meer iets van travestie (androgynie)  en theater. Op de achtergrond verschenen figuren en iemand op ´stelten´.   De vlam brandt op de plek van het hart,  immers, wie vuur in zich draagt verwarmt de wereld.

En laat het het ijslandschap smelten.  Het hoofd wordt gedoofd, gedachten worden gestild door de kaarsendover. Links lijkt een soort rollercoaster, een achtbaan met mensen die over de golven ´rijden´. De pinguïn is het symbool van lucide dromen, geduld, ‘cool’ blijven en saamhorigheid. Ook die ´surft´ op de golven, achter zich ijs, een stad (?) of een schip.. En hij heeft een ´vlammetje´ op het koppie en hij (zij?) staart naar beneden, naar de buik.  Hoe het ook zij, blauw mag een koele kleur zijn, ik word er zelf vrolijk van door de warme kleuren van het licht.  Het advies dat dit schilderij voor mij uitstraalt is: straal licht en warmte uit, laat je hoofd eens wat minder ´piekeren´ en doof je gedachten. Blijf lachen, humor is de drijfveer van het leven, theater is een levensvorm en is de basisvorm van het leven. Neem het wat minder serieus en lach….

Een gedachte over “N´ÉTEINS PAS LA FLAMME QUE TU PORTES – Irma Schiffers

    Maarten Tiggeler zei:
    21 mei 2013 om 13:17

    Mooi, en ook de gedachte, of beter het gevoel erachter 😉

Reageren mag hier:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s